Tillbaka

Luften är kylig och vinden går in i märgen den här söndagen, även om solen lyser fint på de löv som ännu sitter kvar på trädgrenarna.

Hösten är verkligen här på riktigt och dagarna blir kortare och kortare vilket får till följd av att många människor som lever med årstidsbunden depression mår dåligt. Jag har själv stor erfarenhet av det då jag levt med familjemedlemmar som under många år gick in i det under höst och vinter. Vad jag hade önskat mig den kunskapen jag har idag för att lättare kunnat möta och hjälpa dem då,  om hur viktig exempelvis D-vitamin är för vår psykiska hälsa men också hur växten johannesört kan hjälpa oss att må bättre.

Johannesört kom jag i kontakt med när jag började läsa till naturterapeut får ca 15 år sedan och har sedan dess introducerat den till mig själv under senare år och till de i familjen som under perioder mått/mår dåligt av oro, ångest, depression, trötthet, PMS och svåra menstruationssmärtor. Jag rekommenderar gärna denna ört till de som behöver så länge personen ifråga inte äter andra mediciner eller p-piller.

Dagens lilla film spelade jag in förra sommaren runt midsommar men den föll i glömska och nu har jag letat fram den igen för att visa hur man enkelt kan göra sin egen tinktur av johannesört för husbehov till nästa säsong.

Restriktioner för  Johannesört är: Används inte i samband med p-piller, vid blodförtunnande medicin (johannesört är blodförtunnande i sig själv) och man kan gott hoppa över den dag man vill exponera sig för solen, intar rött vin och äter ost.

Man tar alltid johannesört utspädd i vatten, exempelvis 15-30 droppar i ett halvt glas vatten. Gärna under några veckor alt. vid behov tex. en – två veckor innan månadsblödning för att underlätta PMS och smärta. Vid akutdos kan man ta ett halvt 4 cl snapsglas med johannesört och fylla upp med vatten. Givetvis ges dropparna inte till barn!

Lycka till om du vill göra din egen tinktur och är inte det ett alternativ finns det torkade örter samt i tablettform att köpa i hälsofackhandeln.