När jag tog en promenad nedåt sjön idag så passade jag på att spela in en film som jag tänkt på ett tag, en liten film om D-vitamin. Själv har jag aldrig tidigare tagit D-vitamin tillskott, helt enkelt för att jag inte förstått hälsovinsten med det. Utan tänkt att jag såklart får i mig tillräckligt via maten och jag är ju solälskare i stora mått så även där tyckte jag att det borde vara tillräckligt med att sola då och då under sommaren. Men ju mer jag läser på om olika tillskott och när jag ser tillbaka på hur jag har levt och mått under åren, särskilt under vinterhalvåret och även på de i min närhet. Hur deras humör dalat och vissa har under många år lidit av vinterdepression samt hur immunförsvaret vari lika med noll. Jag känner igen så många symptom och ser ett samband av eventuella brister av just D-vitamin. Så nu har jag faktiskt börjat ta tillskott även jag och D-vitamin är en av dom. Det finns en hel del studier ang. olika sjukdomssymptom liksom kroniska sjukdomar och även hur stora doser vi bör ta. Om detta råder delade meningar och enligt Livsmedelsverket är de rekommenderade doserna ganska låga tyvärr. 400 IE dagligen av vitamin D3 ger ett minimalt skydd mot benskörhet men är otillräckligt mot många kroniska sjukdomar, som tex. depression, hjärt-kärl och neurologiska sjukdomar mm. Det finns en hel del information om man vill läsa på för egen del, några länkar jag till här nedan.

Med det vill jag önska dig en trevlig helg!

Susanne

http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf

http://alpha-plus.se/d-vitamin-for-benstomme-immunforsvar-och-mental-halsa/

http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin